lördag 30 augusti 2008

höstrusk

Nu har hösten gjort sitt intågande. Tyvärr. Lilla O har börjat på dagis och behövde något varmt att ha under galonkläderna. Vad passar bättre än en omlotthoodie i fleece? Såg att svedin hade stoppat en tryckknapp på den innersta omlottdelen och det var ju supersmart, så jag snodde iden rakt av! Den turkosa fleecen är underbart tjock och mjuk och kommer från EuroKangas. Hoodien är kantad med orange muddväv från NeaNobelle och mönstret är mitt eget. Lilleman har redan hunnit använda den både igår och idag, och det har fått godkännt av honom :) I morgon kommer det matchande brallor också!
I morgon börjar vardagen hos oss. Storkillarna är i skolan, småkillarna på dagis och maken på jobbet. Förhoppningsvis så är Thea-tokan på bra humör i morgon så att jag kan sy, för i morgon ska det massproduceras dry-bibs! Och så har jag en hel lista med annat som också måste bli klart! Och så borde jag städa också, men det kan man alltid lämna till en annan dag ;)

tillägg:

Jag hann! Thea-tokan har sovit hela kvällen så fleecebyxorna blev färdiga. En sak mindre att göra i morgon. Modellen är samma som mina vanliga muddbrallor. Fotmudden är precis som ärm-mudden i tröjan extra lång, för att det inte ska bli knöligt när man sätter på stövlarna (fleecen börjar alltså ovanför stövelkanten). Ja, på tröjan är det såklart för att det inte ska bli knöligt under vantarna. Så nu är lillkillen redo för regnväder :)

tisdag 26 augusti 2008

Vet ni vad? Idag har jag varit mamma i 9 år! Min fina Hampus har blivit stor! Min underbara älskade storkille! Tänk vad tiden går fort! Vilken lycka det är att vara mamma!

fredag 22 augusti 2008

Thea-klänning

I morgon ska min lilla plutta döpas! I kyrkan så ska hon ha samma dopklänning som killarna har haft, som nu är inne på fjärde generationens användare, men hon måste ju ha en klänning efteråt också! Det blev en enkel förklädesklänning med korsad rygg i rosa/vit rutigt bommulstyg från EuroKangas, fodrad med ett helvitt bommulstyg. Mönstret till klänningen har jag fått från min farbrors fru, ett tvättäkta 70-talsmönster på gulnat papper - helt underbart :) Jag gjorde den i strl 56, så den är lite stor, skruttan använder nämligen fortfarande strl 50! När jag ändå satt vid symaskinen så gjorde jag ett näsduksfodral till min älskade syster som om någon timma kommer hit! Hon bor i andra änden av vårat avlånga land och vi har inte träffat henne sedan i julas! Så näsdukar kommer att behövas :)

onsdag 20 augusti 2008

tetra-nessecär

ica-kuriren finns det en beskrivning på hur man gör en tetra-formad nessecär. Jag har sett den förrut på någon blogg, men kommer inte ihåg hos vem! Nåväl, jag fick några minuter över medans resten av familjen åt kvällsfika, så då passade jag på att testa sy en. Det var verkligen superenkelt! Och ganska roligt att sy också faktiskt :) Tog ca 10 minuter att göra! Den fick flytta upp till äldsta sonen på en gång, och nu väntar det svåra beslutet ifall det är hans sudd eller hans star wars legofigurer som får äran att flytta in i det!

dragkedja och vaxduk från EuroKangas

elefantklänning

Igår gjorde jag klart en klänning i samma mönster som uggleklänningen fast denna gången i strl 74. Jag gjorde en liten miss när jag kantade den, dels så använde jag brun undertråd istället för vit, och så kom storlekslappen helt på sned! Även denna är ordentligt förlängd i nederkant, men till skillnad från uggleklänningen så är denhär uppfållad med en tvillingsöm. Klänningen är en present till lilla S, som tack för alla kläder som Thea har fått av henne! Förhoppningsvis så kommer den att passa henne!

elefanttyg från jofotex, benvit muddväv från EuroKangas

tisdag 19 augusti 2008

mössor i massor

Jag har inte haft så mycket tid att sy på sistånde, all min tid har gått åt till att virka mössor som innom kort kommer att finnas hos cbkids. Nu har jag kramp i mina fingrar - jag lovar! Fast att virka måste vara den perfekta sysslan under OS, för det kan man ju göra framför TV´n. Fast jag har fortfarande inte hittat den ultimata tekniken för att amma och virka samtidigt. Måste träna på det, lillsnuttan har nämligen fått för sig att hon ska äta jämt! Och ikväll så ska jag sy igen!

lördag 16 augusti 2008

lite gammalt, lite nytt

Fick en beställning på ugglefiltar redan i början av sommaren, och jag fick fria händer i valet av färg. Två filtar i gul velour och en i härlig blå blev det! Alla tre har varsin bokstav i uggletyget på veloursidan. Hoppas att mamman gillar dom!
Uggletyget från jofotex, gul velour från neanobelle och blå velour från svärmor :)

Sedan har jag gjort en liten present till min gudomliga gudson - ett första alster i det underbara elefanttyget! Viggos mamma är helt galen i mössor, så jag gjorde en höstmössa till honom :) Det skulle bli ett par vantar också, men dom blev verkligen inte bra! Ska göra ett nytt försök en annan dag...

tisdag 12 augusti 2008

näsduksfodral

Håller på med många projekt just nu, men idag kände jag för att göra något snabbt, nytt och enkelt. Hittade gekkos beskrivning av näsduksfodralen och letade upp en liten tygbit! Denhär kommer jag att ge till min goda vän L, som i alla fall under hennes senaste graviditet var en missbrukare av näsdukar ;)
Tyget är en gammal gardinkappa som jag hittat i en antikaffär. Älskar verkligen det men har så lite att jag inte nänts klippa i det förräns nu!


fredag 8 augusti 2008

lycka!

Finns det något bättre än att få nya tyger??? Just nu så snurrar det bruna elefanter i tvättmaskinen, och jag längtar redan tills jag får sätta saxen i det!!!

tisdag 5 augusti 2008

rugg-uggla

Som sagt så ville jag ha något mer på klänningen men visste bara inte vad. I morse kom jag på det - jag ville sy dit en uggla. Till min lycka så hittade jag en rulle med tråd i exakt samma nyans som muddväven! Så jag ritade dit ugglan och sydde med en tät sick-sack. Resultatet? En riktig rugg-uggla! Men det får vara en stackars fågelkrake på den för jag orkar inte sprätta!!! I efterhand så antar jag att jag borde ha sytt för hand med brodergarn istället, men det är lätt att vara efterklok... Dessutom så ser den värre ut på nära håll, på lite avstånd så är den helt ok :)

måndag 4 augusti 2008

klänning

Nu har jag sytt min första klänning till Thea! Det blev en modell från senaste Ottobre, fast med lite ändringar såklart :) Ritade av mönstret i strl 62, men eftersom lillan fortfarande drar strl 50 och jag ville att hon skulle kunna använda den redan nu, så minskade jag den med 1cm på varje sida och klippte utan sömnsmån. Tyckte även att den såg så "fyrkantig" ut, så den fick istället ordentligt med sömnsmån nertill. Jag sydde den i jeanstyg och kantade först med snedslå, men det blev så stelt och så inte alls bra ut, så jag tog fram sprättaren och kantade sedan om den med gammelrosa muddväv. Blev mycket bättre! När jag fållat upp nederkanten och provade den på lillan så tyckte jag fortfarande att den var alldeles för kort, så istället för att fålla så sydde jag muddväv även i nederkanten. Gjorde mudden lite mindre för att få klänningen lite "klockad". Och slutligen tryckknappar i axlarna. Blev helt ok! Fast jag skulle vilja sy fast någon applikation ner till höger på den... måste fundera på det!

Jeanstyg och muddväv från Eurokangas, mönster från Ottobre nr 4/2008